Interlevensbeschouwelijke Werkgroep Gent

Groei naar een respectvol samenleven

Datum: 
dinsdag, 26 februari, 2019
Inhoud: 

Anya Topolski :  ‘Hoor jij er wel bij?’

Over identiteit en uitsluiting

Dinsdag 26 februari 2019, 20 u.

SintBaafshuis, Biezekapelstraat 2, Gent.

Toegangsprijs: 7,00 € (studenten: 5,00 €)

De snelle mondiale veranderingen maken ook van ons land een steeds diversere samenleving. Dat brengt onzekerheid mee. Die vragen over wie wij zelf zijn, ‘onze’ identiteit, zijn positief. Want identitaire discussies zijn belangrijke maatschappelijke discussies.
De jongste tijd is echter een identitaire opwinding populair geworden die identiteit voorstelt als een vast en onveranderlijk gegeven. Dat is niet alleen een zeer slordige metafoor, in de praktijk wordt dat vaak een uitsluitingsmechanisme voor hen die niet aan ‘de ware volksaard’ voldoen.
Om die identiteit te staven wordt dan vaak beroep gedaan op onze ‘joods-christelijke’ wortels en op de ‘waarden van de verlichting’. Anya Topolski meent dat dit het probleem alleen maar groter maakt. De joods-christelijke wortels van Europa zijn volgens haar een racistische mythe die joden en moslims naast anderen uitsluit van de Europese samenleving. De toekomst, zo hoopt zij, bestaat niet in één identiteit; die zal alleen maar het wij/zij denken aanwakkeren. Er is een open en eerlijke reflectie nodig over de Europese geschiedenis, over verantwoordelijkheid en onschuld.

Flyer : "Hoor je er wel bij?"

Afbeelding: